Site pictogram Kinderliedjes

Zonnepanelen aanschaffen, of toch niet?

Zonnepanelen aanschaffen, of toch niet?

Je hebt er vast ook wel eens over nagedacht: zonnepanelen. Je ziet ze steeds vaker en je hoort er geregeld over op de televisie. Maar hoe zit het nu precies? Hoe duur is het om zonnepanelen te laten installeren en loont het zich wel? Het zijn overduidelijke groene tijden waarin we nadenken over energieverbruik veel mensen gaan energie vergelijken om de meest duurzame leverancier te vinden, maar voor onze portemonnee behouden we ook liever groene tijden in plaats van een roodstand bij de bank. Laten we eens een aantal zaken op een rijtje zetten.

Energieopbrengst

Zonnepanelen moeten voldoende energie opleveren. Het bepalen van de energieopbrengst is van vele zaken afhankelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende types zonnepanelen op de markt: Monokristallijn zonnepanelen zijn volledig zwart, hebben de hoogste opbrengst maar zijn het duurst in aanschaf. De meest bekende zijn misschien wel de polykristallijn panelen. Deze zijn blauw, hebben een lagere opbrengst, maar zijn ook minder duur in aanschaf. Amorf panelen zijn het goedkoopst, maar hebben ook het laagste rendement. Ook is het goed om te weten dat zonne-energie niet constant is. Het rendement zal dus per jaar verschillen want de opbrengst blijft afhankelijk van de belangrijkste factor: de zon! Om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen is een logische plaatsing op het dak van groot belang. Obstakels zoals bomen of de schaduw van een naastliggend gebouwen kunnen nog al eens roet in het eten gooien.

Levensduur

Over de levensduur van de zonnepanelen bestaan nogal uiteenlopende verhalen. De panelen schijnen zo’n 20 tot 25 jaar mee te gaan. Aan het eind van die levensduur zal de opbrengst een stuk lager zijn dan wanneer je de zonnepanelen voor het eerst in gebruik nam. Het hele systeem bestaat echter uit meer dan enkel de panelen. Zo moet de omvormer vaak na 12 a 13 jaar worden vervangen.

Lucratief of niet?

De investering van de gemiddelde installatie zou in ongeveer 13 jaar worden terugverdiend. Het terugverdienen van jouw investering gebeurt op twee manieren. Je gebruikt zelf zoveel mogelijk elektriciteit die je zelf hebt opgewekt met je zonnepanelen (wanneer je genoeg zonnepanelen hebt, heb je zelfs geen energie van een energieleverancier meer nodig). Opgewekte energie die je zelf niet gebruikt lever jij aan het energiebedrijf, dit noemen we het ‘terugleveren’. Vreemd genoeg is het verschil tussen de terugleververgoeding en de prijs die jij normaal gesproken betaalt voor stroom die je afneemt van het energiebedrijf enorm groot. Zo ontvang je ongeveer 7 cent per kWh, terwijl ongeveer 21 cent per kWh betaalt voor stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Inderdaad, drie keer zo veel!

Wel of geen subsidie?

Laat me je meteen uit de droom helpen want een staatssubsidie voor particulieren bestaat niet meer. Wel is er een BTW-regeling waardoor je het grootste deel van de BTW terugkrijgt. In veel gevallen blijkt deze regeling echter meer op te leveren dan de oude subsidies. Sommige gemeentes zijn nog wel bereid een subsidie op zonnepanelen te verstrekken. Dit gebeurt soms in een eenmalige terugbetaling van een (klein) deel van de aanschafkosten, maar soms ook middels een aantrekkelijke financiering via de gemeente. Elke gemeente heeft hier een eigen beleid over.

De afweging

Zo zien we dat de afweging om al dan niet zonnepanelen te laten plaatsen nog niet zo makkelijk is. Voor hen die het geld voor de aanschaf hebben liggen zonder hier een andere bestemming voor te hebben is de keuze al snel gemaakt. In elk ander geval is de keuze een stuk moeilijker. Dat je uiteindelijk minder kwijt bent aan je energierekening is duidelijk. Dat er eerst flink geïnvesteerd moet worden is ook duidelijk. Het blijft financieel dus een moeilijke afweging. Misschien moeten we onze eigen bijdrage aan het broeikaseffect en de toename van milieuvriendelijke energie wel de doorslag laten geven?

Extra informatie

Lees meer kinderliedjes nieuws

Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met Easyswitch.nl.

Mobiele versie afsluiten