Waar moet je op letten bij de aanschaf van een koptelefoon voor kinderen?

Om te voorkomen dat je gek wordt van K3-marathons, of te voorkomen dat de kids elkaar in de haren vliegen omdat ze beiden een andere muzieksmaak hebben, kan een koptelefoon een uitkomst bieden. Maar ja, je wilt ook niet ze hij straks doof is omdat hij met een koptelefoon de muziek knetterhard laat binnenkomen. Het aanbod is enorm, dus hoe vind je tussen dit gigantische aanbod, de juiste koptelefoon. Die voorkomt dat jij gek wordt én de oren van je kroost niet beschadigd.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een koptelefoon voor kinderen?

Black Friday koptelefoon deals

De verleiding om een Black Friday koptelefoon te scoren, is natuurlijk groot. Het is dé kans om een topmodel voor een prikkie binnen te halen. Maar, niet alle deals zijn zo rooskleurig als ze lijken. Sommige van die koptelefoons zijn misschien perfect voor je eigen audio-avonturen, maar niet per se geschikt voor de gevoelige oren van je kinderen. Kinderen hebben namelijk kwetsbaarder gehoor, en het is belangrijk dat de koptelefoon het geluidsniveau beperkt. Zelfs al is de deal nog zo aantrekkelijk, check altijd of het volume wordt begrensd tot 85 decibel. Alles daarboven is een absolute no-go.

Waarom een geluidsbeperking?

Die grens van 85 decibel, is er niet voor niets. Dit is namelijk een veilige grens die experts hebben bepaald. Overtref je die, dan loop je serieus gehoorbeschadigingsgevaar. Dus: een volumebegrenzing is een must. En let op, sommige koptelefoons hebben zelfs een instelbare limiter die je als ouder kunt locken.

Geen harde oorschelpen

Kinderen dragen hun koptelefoons vaak langer dan goed voor ze is. Niet alleen voor muziek, maar wat dacht je van al die Netflix-afleveringen. Als je niet oppast groeit dat ding vast aan hun hoofd. Precies daarom is comfort superbelangrijk. Zoek naar een lichtgewicht model met zachte oorkussens. Die oorkussens kunnen het verschil maken tussen een kind dat tevreden ‘Frozen’ meezingt en eentje dat iedere keer na jouw dwingende sommatie, scheldend zijn koptelefoon pakt.

Overweeg ook een verstelbare hoofdband, zodat de koptelefoon meegroeit met je kind. Niemand heeft zin om elk jaar een nieuwe aan te schaffen, toch?

Draadloos of met snoer

Persoonlijk zou ik zeggen: ga draadloos als je de neiging van je kind om met een snoer overal aan vast te komen zitten wilt vermijden. Kinderen blijven immers vaak niet statisch op één plek zitten. Maar let op: draadloze koptelefoons moeten opgeladen worden. En als je kind halverwege zijn favoriete film zonder muziek zit, ben jij waarschijnlijk de eerste die het hoort. Letterlijk.

Speelse ontwerpen

Kinderen zijn visueel ingesteld. Ze willen graag iets moois en cools, en laten we eerlijk zijn: als ze de keuze hebben, gaat de voorkeur waarschijnlijk naar een felroze koptelefoon met unicorns en glitter. Dat is prima, zolang de kwaliteit goed blijft. Zorg er wel voor dat je bij de aankoop niet alleen naar het uiterlijk kijkt. Want een koptelefoon kan er dan uitzien als een sprookje, als het geluid schel is en de volumebegrenzing ontbreekt, dan haalt de werkelijkheid je keihard in.

Kwaliteit

Sommige koptelefoons komen met functies als actieve ruisonderdrukking. Dat klinkt misschien geweldig, maar voor jonge kinderen kan dit soms té stil zijn, wat voor desoriëntatie kan zorgen. Denk daarom goed na of deze features echt nodig zijn. Wat wél handig is, zijn stevige bouwkwaliteit en een robuust ontwerp. Want laten we eerlijk zijn: de koptelefoon moet overleven in de jungle, waar speelgoed door de lucht vliegt en niets écht veilig is. Je wilt immers dat die koptelefoon langer meegaat dan het eerste deuntje van ‘Kabouter Plop’. Investeer in een model dat tegen een stootje kan, gemaakt van materialen die niet na een maand al aan elkaar hangen met plakband. Kinderen zijn nou eenmaal geen nette gebruikers.

En als je merkt dat jouw kind tot de categorie “enthousiaste slingergooier” behoort, kijk dan uit naar een model met een verwisselbare kabel. Geloof me, dat bespaart je een hoop frustratie.

Meer informatie

Stimuleren van sociale interactie door middel van kinderliedjes
Gehoorbescherming voor kinderen en de rol van muziek
Wat is de rol van kinderliedjes in de taalontwikkeling van kinderen?
Welk muziekinstrument kunnen kinderen snel leren spelen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn nieuw Kinderliedjes.info